Hier worden de stappen beschreven om in aanmerking te komen voor hulp bij het huishouden.
Hier vindt u relevante informatie wanneer u hulp bij het huishouden heeft
Hier wordt beschreven wat onder hulp bij het huishouden valt?
Hier worden relevante begrippen uitgelegd.
De meeste gemeenten hebben in hun Wmo-verordening bepaald dat u alleen een aanvraag kunt indienen in de gemeente waar u woont. Uw woonplaats is de plaats waar u gelet op alle omstandigheden daadwerkelijk woont. U moet een voorziening in principe aanvragen bij de gemeente of bij een instantie die de gemeente heeft aangewezen. De gemeente kan bijvoorbeeld voorschrijven dat u een aanvraag digitaal (via internet) moet doen of dat u dit bij een bepaald (zorg)loket moet doen. Klik hier voor meer informatie.
Wilt u een maatwerkvoorziening? Uitgangspunt is dat een u een maatwerkvoorziening in natura krijgt. Er zijn 3 vormen:
U moet bij het aanvragen van een voorziening aangeven voor welke vorm u kiest. Uitgangspunt is dat een u een maatwerkvoorziening in natura krijgt. U kunt wel vragen om een persoonsgebonden budget.
Uw gemeente kan voor de hulp bij het huishouden een bijdrage in de kosten van u vragen. Ze is hiertoe echter niet verplicht. De gemeente kan de bijdrage vragen als u voor het eerst uw voorziening krijgt, maar ook als u al een voorziening heeft. Klik hier voor meer informatie.
Wat belangrijk is in de Wmo is dat u als burger eerst kijkt of u niet zelf of samen met uw directe omgeving (bijvoorbeeld huisgenoten, famile, buren, vrienden) uw probleem kan oplossen of verminderen. Het is de bedoeling in de Wmo dat u zich inspant om uw eigen situatie te verbeteren of dat u kijkt of uw partner of familielid u misschien kan helpen om uw probleem op te lossen.
U kunt slechts een maatwerkvoorziening krijgen van de gemeente als u niet zelf (op eigen kracht) of met hulp van uw huisgenoten ( gebruikelijke hulp), met mantelzorg of met hulp van andere personen uit uw sociale netwerk uw problemen kunt oplossen en deel kunt nemen aan de samenleving.